Autogrill Villoresi Est: where past and future converge

“They seem to check each other out;
one the symbol of the future that was, the other of what will be”

It was 1958, when one of the most representative Autogrill service stations of all time was built on the Autostrada dei Laghi (A8 Milano-Varese motorway). A building that at that time looked to have come straight out of a sci-fi film, an icon of modernism made in Italy. We are talking about the historic Villoresi Ovest, the Autogrill that was even featured on the cover of Life magazine in the sixties.

After more than 50 years, those places are back in the limelight. Today, exactly opposite the old Villoresi, a volcano of steel is rising up: the most futuristic Autogrill ever created.

life-2-26-set-1960_low.jpg
L'articolo su Life nel 1960



"The basic idea was to build a structure that needed no external energy to survive”
Gianmario Tondato Da Ruos, CEO Autogrill

The steel volcano

You can immediately see that this is not an Autogrill like all the others. It pops out, just after you have passed the poplar wood that runs alongside the A8. It is impossible to miss it - it stands out forcefully, about 30 metres tall in a space with no other urban references, signalling its presence like an enormous volcano that lights up red in the evening.

Giulio Ceppi - Total Tool Milano for Autogrill Villoresi Est



“Looking at the Villoresi building from above gives you an idea of its very nature as an organism”
Giulio Ceppi, Total Toool, Villoresi Est architect
dsc_4682x_low.jpg

The breath of Villoresi Est

It is precisely through its volcano (or funnel) that Villoresi Est breathes: 1,200 m2 of coils irradiate the entire roof and then plunge, thanks to integration with a system comprising 420 geothermal probes, 25 metres down, extracting  or releasing heat to suit requirements. It is actually a roof that captures: depending on the season, it collects either the sun’s energy or cold. It is the building’s “skin”, the membrane that allows it to interact with the outside and adapt to its surroundings.

The result? Lower CO2 emissions (- 59%), 45% savings in electricity compared to a normal building.





“ … a roof captures the heat of the sun”

Gianluca Metti, engineering manager di Autogrill.



Gianluca Metti - Autogrill Group for Villoresi Est

The internal structure

Designed like a living cell, water irradiate the entire organism of Villoresi, starting with the coils that lead from the volcano. But it does not stop here. The building can capture rainfall and run-off water for air conditioning, irrigation of plants, toilets and fire fighting.

It enables savings of around 30% (25,550 m³ a year) compared to a traditional building, equal to the average household consumption of 128 families.

Infographic

The skeleton: steel obviously, but mainly wood

The entire internal structure is in Pefc certified laminar wood from sustainably managed forests, just like the other construction materials, all eco-compatible and recyclable, from the asphalt to the roofing.

The surroundings

Villoresi Est is located in equally alive surroundings: 19,000 m² of maple, plane, poplar and birch trees, hawthorn and sweet broom bushes, ensure it blends beautifully into nearby Parco delle Groane.

Autogrill Villoresi Est: a laboratory of eco-sustainability




Paginatore

The Group inaugurates NoDa Brewing in Charlotte Douglas International Airport
The Group is glad to announce the opening of Artisan at George Best Belfast City Airport
Autogrill Group wins a new contract for 7 years at Sabiha Gökçen International Airport
The Group celebrates the Jersey Mike's Sub new opening in Charlotte Douglas International Airport
Marco Bianchi designs new wholemeal pasta salads for Autogrill
Autogrill Group Wins New Ten-Year Restaurant Contract at Seattle-Tacoma International Airport
Autogrill Group Wins New 12-Year Contract at Phoenix Sky Harbor International Airport
The Group opened the first two Pret A Manger restaurants in Denmark
Airport Restaurant Month
Autogrill Villoresi Est: where past and future converge
Designing the Autogrill of tomorrow with University of Gastronomic Sciences in Pollenzo
Trip to the Vegetable Garden of “Oasi Bosco di Vanzago”, a WWF site